Home   Eigen activiteit   Okra activiteit   Jaarprogram    Sportkalender    Contact    Foto's    Films    Okra berichten      
Nieuwe rubriek regelmatig komt hier uitleg over het gebruik van...

Wij en Onze PC, Smartphone

Artikelen die u mogelijk ook interesseren.
*1- Spam mail
*2- Wat is Bluetooth
*3- levensduur van uw laptop accu
*4- Foto's verkleinen in windows 10
*5- Foto's verkleinen en versturen per mail
*6- Grote bestanden versturen via e-mail
*7- De Prehistorie van de computers.
*8- Wat je moet weten over pc beveiliging.
*9- Wat Windows 10 update is.
Beste vrienden,

Iedereen die e-mailt krijgt ermee te maken: spam mail. Onder spam mail valt eigenlijk iedere e-mail die u ongevraagd ontvangt en die inhoud bevat waar u niet op zit te wachten.
Hoeveel spam mail u ontvangt hangt met name af van hoe zuinig u bent op uw e-mailadres en van hoe actief u bent op het internet.

Waarom krijg ik spam mail?
Spam mail wordt maar om één reden verstuurd en die is dat er geld mee verdiend wordt. Spam mail wordt namelijk vaak naar honderdduizenden of zelfs miljoenen e-mailadressen tegelijk verstuurd.
En omdat het verzenden van zelfs zulke grote hoeveelheden e-mail nauwelijks iets kost, is verzenden ervan al rendabel wanneer slechts een klein percentage van de mensen die de spam mail ontvangen doet wat er in de e-mail staat.
En dus zult u zolang u e-mail gebruikt spam blijven ontvangen. Hoeveel spam u precies ontvangt hangt onder meer af van:
" Hoe intensief u internet gebruikt.
" Wat u op internet zoal doet.
" Hoe u met uw e-mailadres omgaat.
Zoals gezegd zijn grote hoeveelheden e-mailadressen noodzakelijk om het versturen van spam mail rendabel te maken. Dat betekent dat mensen die hun geld verdienen met spam van alles proberen om snel aan grote hoeveelheden e-mailadressen te komen, onder andere door:
" Het inzetten van spam bots die het internet doorzoeken en alle e-mailadressen verzamelen die ze tegenkomen.
" U proberen te verleiden uw e-mailadres te geven, ook aan zogenaamde partners. Waarbij partners partijen zijn waar de verzamelde e-mailadressen aan verkocht worden.
" Websites hacken waarvan bekend is dat ze veel e-mailadressen krijgen van bezoekers, zoals bijvoorbeeld grote webwinkels en grote maatschappijen en organisaties.
" Proberen bedrijven te verleiden om e-mailadressen te verkopen.
Zolang er mogelijkheden blijven bestaan om grote hoeveelheden e-mailadressen te bemachtig zal spam mail in uw mailbox opduiken.
Het ontvangen van spam mail volledig stoppen is dan ook zo goed als onmogelijk. Wel kunt u verschillende dingen doen die eraan bijdragen dat u zo min mogelijk spam krijgt.

Spam mail blokkeren
Vrijwel elk e-mailprogramma beschikt over een knop waarmee u mail die als spam mail beschouwd kan worden kunt blokkeren. Met de knop waarmee u ongewenste e-mail blokkeert wordt een markering toegevoegd aan die e-mail. Hierdoor weet het e-mailprogramma dat het een e-mail van dezelfde afzender niet langer in uw postvak moet plaatsen maar in plaats daarvan in de map met ongewenste mails.
Een e-mailprogramma leert zogezegd van welke mails u markeert als ongewenst.
Feilloos zal een e-mailprogramma echter nooit worden in het markeren van spam. En dus kan het gebeuren dat e-mail die u juist wel had willen ontvangen onbedoeld in de map met ongewenste mails terecht komt.

Waarom u de map met ongewenste mails moet controleren
Het is dan ook raadzaam om geregeld de map met ongewenste mails even te doorlopen om te bekijken of er toevallig geen e-mail in terechtgekomen is die u had willen ontvangen.
Doorgaans heeft een e-mailprogramma tevens een knop waarmee u kunt aangeven dat een bepaalde mail geen spam is. Zodra u een e-mail die in de map met ongewenste mails staat selecteert en op de knop klikt, dan zal niet alleen de markering ongewenste e-mail verwijderd worden, maar zal de betreffende e-mail tevens automatisch in de Inbox ofwel het postvak geplaatst worden.
Bovendien zal het spamfilter van uw e-mailprogramma ook hier weer van leren en een e-mail van de onterecht als spam aangemerkte afzender een volgende keer niet weer als spam markeren.

Spam mail stoppen
U zult eraan moeten wennen dat wanneer uw e-mailadres eenmaal in handen is gevallen van bedrijven die spam versturen, het onmogelijk is om spam mail helemaal te stoppen.

Reageer niet
Wellicht is het u ooit opgevallen dat u in ongewenste mails soms de mogelijkheid werd geboden om het ontvangen van dergelijke mail te stoppen. Waarvoor u dan meestal op een link moet klikken.
Dit lijkt op de methode die u geboden wordt om uw abonnement op een nieuwsbrief op te zeggen. Alleen zal in een spam mail veelal gevraagd worden om nogmaals uw e-mailadres op te geven.
Echter, door dat te doen bevestigt u dat uw e-mailadres niet alleen bestaat maar ook actief is. Waarmee uw e-mailadres alleen nog maar waardevoller is geworden voor verstuurders van spam mail.
Dit is dan ook zeker niet de manier om spam mail te stoppen. Ongewenste mails bestrijdt u het best door ze ongeopend te verwijderen en als u een e-mail toch geopend hebt in ieder geval niet op links te klikken.
Want door op een link te klikken laat u de verzender van de ongewenste e-mail namelijk wederom weten dat u e-mailadres niet alleen bestaat, maar tevens dat het gebruikt wordt. Waardoor u alleen maar meer spam mail zult ontvangen.

Laad geen inhoud van buitenaf
Hetzelfde geldt wanneer u in uw e-mailprogramma toestemming geeft om inhoud van buitenaf te laden. Onder inhoud van buitenaf vallen onder andere afbeeldingen die onderdeel zijn van een e-mail. Afbeeldingen in een e-mail worden veelal echter pas geladen wanneer u daar expliciet toestemming voor geeft. Deze toestemming zou u alleen moeten geven wanneer u weet van wie de e-mail afkomstig is en de afzender vertrouwt.

Gebruik verschillende e-mailadressen
Een goede methode om het ontvangen van ongewenste e-mail tot een minimum te beperken is door verschillende e-mailadressen te gebruiken. Bijvoorbeeld één e-mailadres dat u alleen geeft aan mensen, instanties en bedrijven die u kent en vertrouwt en één e-mailadres die u gebruikt voor overige dingen die u doet op internet en waar uw e-mailadres gevraagd wordt.
Het slimst is om een dergelijk e-mailadres aan te maken bij een online e-mail service zoals Gmail of Outlook.com. Een nieuw e-mailadres aanmaken gaat daar makkelijk en bovendien beschikken online e-mailservices doorgaans over een uitstekend spamfilter.
Spam mail zult u altijd blijven ontvangen. Maar u hebt kunnen zien dat u verschillende maatregelen kunt nemen om het ontvangen van ongewenste e-mail in ieder geval tot een minimum te beperken.
mvg Donald