Home   Eigen activiteit   Okra activiteit   Jaarprogram    Sportkalender    Contact    Foto's    Films    Okra berichten      
foto's jaar 2020      foto's jaar 2019      
foto's jaar 2018       foto's jaar 2017

Alle foto's van onze activiteiten jaar 2021


Wandeling in de achtertuin van Stijn Streuvels op 23 september 2021

Onze eerst avondwandeling was een schot in de roos. Met 16 wandelaars starten we onze wandeling aan het monument van Stijn Streuvels.
Hij werd geboren op 3 oktober 1871 in Heule als Frank Lateur. Hij woonde in Ingooigem in het ‘Lijsternest’, een landhuis door hem zelf ontworpen. Stijn Streuvels wordt gevierd voor zijn 150 ste jaar.
Wij vertrokken via de kerk langs het Lijsternest richting Tiegem. Vanuit zijn venster achteraan waar hij schreef kon hij het landschap beschrijven dat wij bewandelen. Onze wandeling verliep langs grintwegen, kleine betegelde paadjes en tussen de hoog opgeschoten mais. Wij liepen ook een klein stukje in het parkdomein Sint-Arnoldus waar de Sint-Arnoldusbron zich bevindt.
Uit het park zijn we onze stappen teruggekeerd om aan de andere kant van Tiegem onze weg te vervolgen. We liepen soms samen met het Streuvelspad. Na ongeveer 2 u stappen zagen we de toren van de kerk van Ingooigem voor ons opdoemen. Moe maar tevreden werd nog een laatste inspanning geleverd om in de 'Halve Maan' onze dorst te lessen. En de Streuvels smaakte !!!

Klik in de rechterbovenhoek voor verder. klik op F11 voor groot beeld (30 foto's)
TERUG vorige bladzijde


Zaterdag 13 september 3 daagse uitstap naar Giethoorn

Nadat we de datum drie maal opschoven en corona een beetje rustiger was zijn we fris en monter vertrokken op driedaagse naar Giethoorn met Okra stad Kortrijk.
45 deelnemers stapten drie dagen lang veilig en vlot op en van de bus. De chauffeur bracht ons tot aan de voordeur zodat de minder goede stappers niet te veel problemen hadden. De gids gaf veel uitleg over wat er op deze drie dagen te zien was.
Het programma was goed gevuld maar niet te druk en we kwamen elke avond rond 18.30 in het hotel. Er was dus tijd voor een avond wandeling, een bezoek aan de zintuigentuin, een zwempartijtje of een goeie aperitief. Voor elk wat wils dus!
De Nederlanders deden hun naam geen eer aan!
- Ze waren niet spaarzaam, we werden elke maaltijd mild bediend!
- Het waren geen eenvoudige gerechten: we konden genieten van kikkerbilltjes, heek- filet en bizon biefstuk. Er waren allerlei gerechten die zeer culinair waren.
En het programma? We kregen zes leuke en interssante bezoeken.
Giethoorn, het venetië van het noorden met een boottocht
Bezoek aan het heemkundig museum in Staphorst met uitleg over de traditionele klederdracht
Bezoek aan Urk een gekend vissersdorp aan het IJselmeer. Rondleiding met een plaatselijke gids.
Bezoek aan de Orchideeën hoeve waar deze bloemen gekweekt worden en aan de tropische tuinen.
Bezoek aan de Batavia werf in Lelystad waar de batavia, een oorlogsschip gereconstrueerd werd.
In ieder geval hebben we 45 Okra leden een mooie driedaagse bezorgd.

Klik in de rechterbovenhoek voor verder. klik op F11 voor groot beeld (200 foto's)
TERUG vorige bladzijde


Dagfietstocht 30-08-2021
We vertrokken voor een tocht van 65 km. Het weer was bewolkt en men had buien voorspeld. Niets kon ons deren en we fietsten via Deerlijk, Vichte en Anzegem waar we even halt hielden bij de nog maalvaardige watermolen aan Hof ter Walskerke. Het terrein begon heuvelachtig te worden na onze doortocht door Waregem. We passeerden langs de grens van Nokere richting Wortegem-Petegem. Bij een aantal afdalingen hebben wij onze deelnemers aangemaand voorzichtig te zijn. De laatste zware afdaling bracht ons naar Petegem waar wij na 38 km onze picknick konden aanspreken in het Oud Gemeentehuis bij een koffie, soepje en een biertje.

De rust deed ons deugd en na de nodige suikers trokken wij ons op gang, richting de Schelde en reden wij door het golfterrein van Golf & Country Club Oudenaarde tot op het jaagpad van de Schelde, dat wij door de wind meegedreven affietsten tot in Avelgem. In Avelgem hadden wij bij de voorbereiding afgesproken in ’t Zakske. Dit was onze laatste stop en na wat nakaarten trokken wij ons op gang voor de laatste loodjes, waarvan men zegt dat die het zwaarst wegen. Het was inderdaad tegen de wind in dat wij langs het kanaal aflegden, maar moe en tevreden arriveerden wij aan de kerk van St.- Elisabeth.

Klik in de rechterbovenhoek voor verder. klik op F11 voor groot beeld (29 foto's)
TERUG vorige bladzijde


Daguitstap Westhoek ( Proven en Heuvelland)

Bij het vertrek lachte ons een zonnige dag tegemoet niet alleen wat het weer betrof maar ook het programma.
Onze eerste halte was 't Hoppecruyt in Proven. Benedikte, onze gastvrouw, ontving ons zeer hartelijk . Zij vertelde ons de geschiedenis van de hop, haar geneeskrachtige werking, de hedendaagse teelttechniek en de verwerking ervan. Zij wist iedereen te boeien over de hop waar praktisch gans het jaar werk aan is (snoei, ranken vastmaken, oogsten..). En na de uitleg werden wij getrakteerd op een lekker biertje. En onze gastvrouw bracht als slot nog een vleugje accordeonmuziek over de hop en Poperinge! Het was een liedje dat men op school aanleerde!!
Van Proven voerde de bus ons naar 't Sparhof' voor het middagmaal. Na een lekker tomatensoepje volgde het hoofdgerecht. Het Ardeens gebraad, de groenten en de kroketjes werden door iedereen gesmaakt en gaven aan de menu een zeer hoge score aan de commentaar te horen! Het middagmaal liep wat uit zodat wij een uur te laat waren op onze afspraak in Wijtschate! Na wat misbaar door de gids werd uiteindelijk toch het volledig programma afgewerkt.
De TV- serie Eigen kweek draait rond de familie Welvaert, waarbij vader en zoon cannabis beginnen te kweken. De serie is voornamelijk in Heuvelland gefilmd. De dienst van Toerisme heeft hier rond een programma uitgewerkt. Wij zijn gestart met ‘shit of mouse’ taart en koffie in Saint-Hubert in Wijtschate. Ja er lagen muizenstrontjes op onze plat taartje! Veel tijd hadden we niet want we moesten vlug naar de kerk om het filmpje ‘Eigen kweek’ met bloopers uit de TV serie te bekijken om in de sfeer te komen voor de geplande rondrit. Onderweg tijdens de rondrit vertelde de gids in het sappig West-Vlaams over de verschillende locaties die we voorbij kwamen waar gefilmd werd. Ee 17-tal locaties uit de 3 series, teveel om op te noemen maar de boerderij van de familie Welvaert en de schuur waar de weet werd gekweekt willen we wel vermelden. En de gids vertelde verder ook nog wat wetenswaardigheden over de acht dorpen en de heuvels!
Onze rondrit hield even een halt op de Rode berg bij Cordoba Westouter voor een ritje met de zetellift. Wie niet de zetellift namen kon genieten van een fris streekeigen biertje, een picon… die in de prijs was voorzien. Een twaalftal van ons namen de lift. Met het mooie weer was het echt fantastisch om over de koppen en de bomen te hangen en te genieten van de vergezichten. De rondrit werd besloten met een stop in De Hollemeersch waar een glas Heuvellandse wijn werd aangeboden of wie geen wijn lust een andere dorstlesser.
En iedereen was het volmondig eens dat het een zeer geslaagde dag was maar het mooie weer heeft ons daar zeker bij geholpen.

Klik in de rechterbovenhoek voor verder. klik op F11 voor groot beeld (78 foto's)


klik op het vierkantje voor een groot beeld.
TERUG vorige bladzijde17 augustus 2021 AED-opleiding.

Dertig trouwe Okra leden zaten op hun stoel met een potje verse koffie te wachten op een boeiende voordracht.
Het Rode kruis had gezegd dat de uitleg over reanimatie en het gebruik van het AED toestel aan mekaar verbonden waren. We wisten niet goed wat ze bedoelden maar na de voordracht was het duidelijk.
Eerst jezelf en de patient veilig stellen
Dan praten met de patient om te zien als hij bewust is
Luisteren als hij ademt en
DE 112 LATEN BELLEN DOOR EEN OMSTAANDER
HET AED TOESTEL LATEN HALEN DOOR EEN OMSTAANDER
Als de patient niet ademt moet er in ieder geval iemand met de reanimatie beginnen tot het AED toestel aankomt of de 112.
De reanimatie in deze tussentijd is dus van levens belang.
Van het toestel moet je niet bang zijn:
Het zegt: roep de hulpdiensten
'maak de borst bloot'
'kleef de drie electroden op de borst zoals op het prentje'
Doe wat het toestel zegt.
Dat kan onze opdracht zijn als we iemand bewusteloos zien liggen. En, jawel, ook Okra leden kunnen hierin hun steentje bijdragen!
Voor verslag
Martine
ps.van Donald
Beste leden in 2005 heb ik een mens (Marcel) zijn leven gered door hartmasage te geven, zijn hart lag minuten lang stil...ik was alleen met deze man niemand om mij te helpen.
ik gaf hartmasage en beademing zijn gezicht was asgrauw en gelukkig na zeker 5 minuten begon zijn hart terug te kloppen...dan pas kon ikzelf de hulpdiensten verwittigen.
Nu zestien jaar later denk ik nog steeds aan Marcel en herbeleef ik het nog altijd. het is als een film die in je hersens gebrand staat.
Maar het gelukzalig gevoel de blijdschap die je hierbij ervaart (je hebt een mens zijn leven gered) is niet te beschrijven...ik heb vroegtijdig de AED opleiding verlaten omdat die film zich terug afspeelde in mijn bovenkamer.
met de groeten van Donald
TERUG vorige bladzijde