Afbeeldingsresultaat voor okra logoGerelateerde afbeelding                                                                           

TREFPUNT KORTRIJK, thuiszorgwinkel- cafétaria, Min. Tacklaan 43, 3de verdiep Infozitdagen: dins- en donderdag alleen voormiddag van 10 tot 11uur                            GSM: 0487/222112 - Inschrijvingen: BE59 0882 5580 1826

www.okrastadkortrijk.be

_______________________________________________________          NIEUWSBRIEF -   16 de jg -  Feb.2019

Een dagje begijnhof

Ik stap uit de trein en betreed mijn geboortestad. Dat moment bezorgt mij altijd een warm gevoel vanbinnen. Ik stap het grote stationsplein over en wandel naar mijn geboortegrond, het oude Sint Jan in Brugge, nu voor een deel museum. Langs het Minnewater slenteren de toeristen warm ingeduffeld. Het is ijzig koud en het vriest de stenen uit de grond. Ik stap het begijnhof binnen met in mijn rugzak verse soep, pompoenpuree en prei uit onze tuin. Ik ga op bezoek bij mijn nicht. Ze woont in het begijnhof in een groot huis samen met twee andere alleenstaande vrouwen. Veel comfort is er niet, maar huiselijke warmte is er wel.


We begroeten mekaar hartelijk en Annie begint meteen over haar geplande verhuis. Ze is levensbedreigend ziek en wil wat meer comfort voor als ze meer hulp nodig heeft. Het huisje aan de overkant komt vrij. Ze mag het huren maar de opruim en schilderwerken vlotten niet en de verhuis wordt telkens maanden uitgesteld. Haar maanden zijn geteld, ze wil dus graag zo snel mogelijk naar het huisje. We zoeken samen naar een oplossing om dit probleem duidelijk te maken voor de huidige huurder en de vzw De wijngaard die het begijnhof beheert.


Na een uur besluiten we een brief te schrijven en dit onderwerp te laten rusten tot na ons middagdutje. We kunnen het allebei gebruiken. Na het middagmaal met soep, Indische kip met gestoofde prei en pompoenpuree gaat zij op haar bed liggen met een dik deken, want in dit historisch pand is er geen chauffage. Ik mag op haar zetel liggen naast de gasradiator die een hels lawaai maakt maar behaaglijke warmte uitstraalt. Ik probeer in te dommelen maar dit lukt niet. Als ik neer lig zie ik het binnenplein van het begijnhof. De narcissen proberen voorzichtig te bloeien in deze vrieskou en in gedachten zie ik groepjes begijnen over het platgetreden pad lopen. Ze buigen het hoofd en lopen in een rij de kerk binnen.


Na het middagdutje schrijven we de brief, duffelen we ons in en schrijden over de historische grond naar de brievenbus van het huisje. De brief wordt bewust en met een kleine ceremonie door de arduinen gleuf geschoven. Hopelijk leest de huurder dat het dringend is. We hebben koffie nodig en zoeken vlug de warmte op bij de zoemende gasradiator. We zetten verse koffie met een Brugs gebakje en marsepein bolletjes gemaakt door onze kleinzoon.  Het smaakt heerlijk en we klinken met onze koffiekopjes op een spoedige verhuis en een zo-goed-mogelijke gezondheid!

 

 

 

Martine Vandenbussche

Uw voorzitter