Afbeeldingsresultaat voor okra logoGerelateerde afbeelding                                                                           

 

 

 

 

TREFPUNT KORTRIJK, thuiszorgwinkel- cafétaria, Min. Tacklaan 43, 3de verdiep Infozitdagen: dins- en donderdag alleen voormiddag van 10 tot 11uur                            GSM: 0487/222112 - Inschrijvingen: BE59 0882 5580 1826

www.okrastadkortrijk.be

_______________________________________________________          NIEUWSBRIEF -   16 de jg - juni 2019

 

 

 

De blonde linde

 

 

Het is valavond, een zomerse avond in juni en ik fiets naar huis. De lindebomen bloeien en de lindeblaadjes dwarrelen naar beneden. Je kunt je theeglas vullen terwijl je fietst.

De bomen gonzen van de bijen die nog snel wat bloemennectar verzamelen voor ze terug naar de korf vliegen. Ze maken lindehoning.

 

Ik vraag me al altijd af wie die naamkaartjes op de honingpotten kleeft. Zeggen de bijen dat ze voornamelijk lindebomen bezochten? Ruikt de imker dat de honing hoofdzakelijk uit lindehoning bestaat? Er bloeien zoveel bloemen in juni. En als de linden uitgebloeid zijn, zal de imker dan onmiddellijk de lindehoning oogsten voor de klaverhoning er aan komt?

Voor de bijen is het een waar festijn dat slechts enkele dagen duurt. Gelukkig staat er hier en daar in de straat een achterkomertje, een boom die wat later bloeit, zodat de bijen enkele dagen langer van het bloeiende festijn kunnen genieten.

 

Lindethee is rustgevend. Elk jaar plukken wij een mandje lindebloemen om van te genieten in de winter. Het is niet eenvoudig om het juiste moment te kiezen. De bloempjes moeten open zijn, maar mogen nog niet uitpluizen, dan ben je te laat. De lindeblaadjes moeten lichtgroen zijn maar er mogen geen vlekjes op zijn, dan ben je te laat. Als de nectar uit de bloemen drupt en terecht komt op de lindeblaadjes komen de parasieten en nestelen ze zich in het zoete vocht.

 

Dat leerde ik van mijn schoonmama. Ze vertelde heel nauwgezet wanneer de lindebloemen geplukt moesten worden. Elke avond genoot ze van een lekker kopje lindethee. Hoe oud ze ook was, ze herinnerde ons tijdig dat het ‘de moment’ was om uit te kijken hoe het zat met de linde.

Wat ze niet vertelde is de geur. De geur van de lindebloemen maakt je dronken. Als je tussen de bloeiende bomen rijdt komt de geur binnen als die van versgebakken brood. Onweerstaanbaar wat de natuur ons kan schenken aan geuren en kleuren.

 

En, als je na een regenvlaag door de straat passeert drupt de lindethee van de bomen. Lang nadat de  bloemen van de lindeboom uitgebloeid zijn kan je nog nagenieten van de heerlijke bedwelmende geur van verse lindethee.

 

Martine Vandenbussche,

Voorzitter Okra stad Kortrijk