Afbeeldingsresultaat voor okra logoGerelateerde afbeelding                                                                           

 

 

TREFPUNT KORTRIJK, thuiszorgwinkel- cafétaria, Min. Tacklaan 43, 3de verdiep Infozitdagen: dins- en donderdag alleen voormiddag van 10 tot 11uur                            GSM: 0487/222112 - Inschrijvingen: BE59 0882 5580 1826

www.okrastadkortrijk.be

_______________________________________________________          NIEUWSBRIEF -   16 de jg – nov 2019Het is voorbij…

Het is voorbij, de tijd waarin de natuur besliste wat we ’s middags gingen eten. Hoezo? Zal je wellicht vragen.

Ken jij nog de tijd dat er dagen na mekaar boontjes werden gegeten als het bonen-tijd was. Dagen na mekaar tomaten, tomatensoep, tomatensaus met veel tomaten want spaghetti bolognaise bestond nog niet in Vlaanderen. De tijd dat er elke dag sla op tafel stond in de salade tijd?

Vandaag zeuren mensen dat ze niet weten wat ze willen eten terwijl alle groenten verkrijgbaar zijn in de supermarkt. Je hoort de verzuchtingen van vrienden: wat zullen we vandaag weer eten? Je ziet het in de supermarkt als mensen verveeld naar het hele aanbod kijken en niet weten wat gekozen. Onze groenten, ze komen van Kenia, zuid Amerika, Oekraïne of Spanje. De groenten hebben een halve wereld afgereisd om uitgeput in onze winkelrekken terecht te komen. Seizoen of geen seizoen, ze zijn te verkrijgen tegen een betaalbare prijs, bijna niet te geloven.  Vele organisaties doen een grote inspanning om aan de mensen te vertellen welke groenten in welk seizoen gegeten kunnen worden. Maar blijkbaar is dit niet zo eenvoudig in onze ingewikkelde wereld van verstandige mensen.

Er worden groenten en fruitkalenders gemaakt met groenten uit onze streek. De mutualiteiten maken lijstjes met wat er nu te koop is, en wat in elk seizoen, vers geplukt, het meeste vitamines bevat. Boeren werken samen om groentepakketten aan te bieden en zo oude groenten terug op tafel te brengen.

Weten we nog dat aardbeien in juni rijp zijn en appels pas in oktober? Weten we dat tomaten en komkommers zomergroenten zijn en witloof en rode bietjes wintergroenten?

Ik doe een kleine wandeling in de tuin. Er is een mooie aubergine klaar en enkele kleine courgettes zullen de koude nacht niet overleven. Er staat daar een eenzame wortel op het einde van de rij en er zijn twee tomaten verbrand door de gloeiende zomerzon. Ik pluk, geniet en ben ondertussen al een receptje aan het brouwen in mijn hoofd. Het wordt lekker deze middag zonder zorgen om: ‘Wat gaan we nu weer eten vandaag?’


Smakelijke groeten,

Martine Vandenbussche