* Trefpunt   OKRA   STAD   KORTRIJK.*
Andere Okra Activiteiten

   Home    Eigen activiteit    Okra activiteit    Jaarprogram     Sportkalender     Contact     Foto's     Films       Okra berichten      

Andere Okra Activiteiten

Een mondmasker maken zonder naaimachine

Zes mondmaskers maken uit één T-shirt en zonder naaimachine? Mme Zsazsa leert ons hoe dat moet
Ze kunnen dezer dagen ternauwernood snel genoeg aangesleept worden, de mondmaskers. Ook op de stoffen, de lintjes, de elastiekjes, alle onderdelen om ze zelf ineen te zetten, is de stormloop een feit. En dan moet u het belangrijkste attribuut - een naaimachine - ook al in huis hebben &eacu;ten beheersen. U krabt zich wanhopig achter de oren? Afblijven, zeggen wij! Het Nieuwsblad laat u niet stikken. Wij vroegen het creatieve wonderbrein van Mme Zsazsa om raad. De experts van maakjemondmasker.be - waar u nog altijd het enige echte 'officiële' naaipatroon vindt - keken mee en noemen dit een goed alternatief. Het Nieuwsblad toont in de video hierboven hoe je het mondmasker moet maken, hieronder vind je de handleiding stap per stap.
bekijk de video op "Het Nieuwsblad" klik hier


Een mondmasker maken met naaimachine

Een mondmasker zelf maken, helpt dat in de bestrijding tegen corona? En zoals we allemaal wel weten zijn de medische mondmaskers niet meer te verkrijgen en die maskers die er nog wel zijn, die behoren toe aan het medisch personeel.
En een mondmasker beschermt je niet tegen het coronavirus maar je kunt wel anderen beschermen mocht jij het zelf al hebben. Dus als we nu allemaal eens een mondmasker zouden gaan dragen, dan kunnen we er toch ook toe bijdragen dat het virus zich minder snel verspreidt.
Nog een ander voordeel van een mondmasker is dat je niet meer aan je neus en mond kunt zitten met je handen. Het valt op hoe vaak je niet even aan je gezicht wil zitten omdat er iets kriebelt of zo. En dat is in deze tijd natuurlijk niet erg handig als je onderweg bent. Met een mondmasker gaat dat in ieder geval niet meer.

Welke stof gebruik je voor je mondmasker?
In ieder geval stof die je heet kunt wassen. Minstens op 60 graden maar nog beter is 90 graden. De stof mag niet te dun zijn maar ook niet te dik want dan kan je niet meer goed ademen. Katoen is in ieder geval een goede keuze. Je kunt ook oud beddengoed nemen, lakens kan je vaak heet wassen dus die zijn ideaal om te hergebruiken voor mondmaskers. Niet te dikke theedoeken werken ook goed. Best om elastiek te gebruiken omdat het mondmasker dan altijd goed aansluit en beter blijft zitten als je beweegt.
Dit mondmasker heeft een opening voor een filter. Hiervoor kan je bijv. een tissue, papieren zakdoekje of een stukje stofzuigerzak gebruiken.

Wat heb je nodig ?
" Per masker een lapje van 34 x 20 cm.
" Elastiek om het masker achter je oren vast te maken (2 x 23 cm) of lint om aan het achterhoofd en in de nek te strikken, (4 x 40 cm).
" Naaimachine (het kan eventueel ook met de hand, alleen duurt het dan wat langer)
" Passend naaigaren
" (Stof)schaar

Werkwijze;    (zie ook de video op onze website klik hier ):
" Vouw de lange kant van de stof dubbel (met de goede kant van de stof naar binnen). Je hebt nu een lap stof van 17×20 cm.
" Aan de kant waar de stof 20 cm breed is naai je nu aan beide kanten de buitenste 5 cm aan elkaar. Dit doe je een halve centimeter van de rand af.
" Nu ga je de bandjes of het elastiek bevestigen. Leg in elke hoek van het masker het lint of elastiek en zorg dat het elastiek aan de binnenkant zit.
" Naai nu de zijkanten dicht en zet op deze manier meteen het elastiek of de linten vast.
" Dan draai je het lapje binnenste buiten zodat de goede kant van de stof aan de buitenkant zit.
" Het makkelijkste is het nu om de stof even glad te strijken met een strijkbout.
" Dan naai je de bovenkant en onderkant nogmaals vast.
" Nu draai je het masker zo dat de opening voor het filter boven ligt en ga je de vouwen in het masker maken. Vouw hiervoor de onderkant van het masker naar boven en dan terug naar onderen. Zet dit vast met een speld.
" Hetzelfde doe je met de bovenkant. Het masker moet nu tussen de 6 en 7 cm breed zijn. Naai dan de zijkanten vast zodat de vouwen in het masker blijven zitten. " Strijk het geheel nog een keer goed glad met de strijkbout en je masker is klaar voor gebruik.

Je mondmasker op de juiste manier gebruiken
" Was de handen grondig met zeep, voordat je het masker aanraakt.
" Doe indien gewenst een filter in je masker.
" Het masker moet zo goed mogelijk aansluiten op het gezicht. Is het elastiek te lang maak er dan een knoopje in of zorg ervoor dat de linten goed vastgemaakt zijn
" Zorg voor een kapsel, waarbij het haar uit het gezicht is.
" Positioneer het masker met de bovenkant op de neusbrug.
" Controleer of het voldoende aansluit onder de kin.
" Voel of het masker goed aansluit.
" Raak het tijdens het dragen niet meer aan.

Hoe verwijder je het mondmasker?
" Na het wassen of desinfecteren van de handen is het hierbij belangrijk om naar voor te buigen, het elastiek achter je oren vandaan te halen of de beide linten met twee handen vast te nemen en los te trekken.
" Zeer belangrijk is om het gezicht daarbij niet aan te raken.
" Haal de filter uit het masker en gooi hem weg.
" Doe het masker in een emmertje met heet water, een beetje zeep en/of wat soda. Laat het hierin staan tot je gaat wassen. Was op minstens 60 graden.
" Was opnieuw de handen grondig met water en zeep.

       


Alle regionale activiteiten zijn afgelast.
Het bureau is gesloten tot???, wel bereikbaar op gsm Okra 0487/222112

Voor het bestuur:
Op dinsdag 2 juni om 14 uur was er een bestuursvergadering gepland. Voorlopig gaat die niet door. We sturen een nieuwe uitnodiging als er een bestuursvergadering gepland is.