* Trefpunt   OKRA   STAD   KORTRIJK.*
Okra Berichten

   Home    Eigen activiteit    Okra activiteit    Jaarprogram     Sportkalender     Contact     Foto's     Films       Okra berichten      

Okra Berichten

Corona-bericht 29 juli 2020

Beste Okra leden,
Vorige maandag kwam de nationale veiligheidsraad bijeen en kondigde aan om de maatregelen strenger te maken, naar aanleiding van de slechtere Corona-cijfers. Gisterenavond laat werd het Ministerieel Besluit gepubliceerd die verduidelijking moest geven aan de eerder gecommuniceerde maatregelen. Vanmorgen kwam het nationaal Dagelijks Bestuur van OKRA vzw samen om een OKRA-advies te nemen op basis van de nationale richtlijnen. Hieronder leest u wat OKRA adviseert aan haar trefpunten en regio's. Vooraf:
De vele activiteiten die georganiseerd worden in OKRA vallen onder twee aparte bevoegdheden:
- die van Cultuur (OKRA)
- en die van SPORT ( OKRA-SPORT+).
Daarom moeten we twee aparte protocollen volgen voor de toepassing van de maatregelen
Goede vrienden, De vernieuwde maatregelen van de veiligheidsraad werden gisterenavond in een ministerieel besluit gegoten. Hiermee is een einde gekomen aan enkele dagen van onduidelijke interpretaties en verwarring over bubbels van 5 of van 10.
We houden eraan deze nieuwe maatregelen te vertalen naar de OKRA-realiteit.
1. Gemeentelijke en provinciale autonomie Gelet op de grote diversiteit in de mate van besmetting is er een verhoogde verantwoordelijkheid gegeven aan de lokale autoriteiten. Deze autoriteiten kunnen een strenger beleid afkondigen en afwijken van onderstaande maatregelen. In geval van twijfel neem je dan ook best contact op met de bevoegde diensten.

Zo is in de provincie Antwerpen een aparte regeling van kracht, maar hebben vele andere lokale besturen ook specifieke richtlijnen voor het dragen van het mondmasker in de publieke ruimte. Deze variëren van 'verplicht bijhebben'tot 'dragen in de winkelstraten' tot 'dragen op het ganse grondgebied'. Als je niet weet wat in uw omgeving van toepassing is dan check je dit best even.

2. De bubbels en de samenscholingsnorm.
De bubbel van 5 en de samenscholingsnorm van 10 zijn voor toepassing op je eigen privéinitiatieven. In geval van georganiseerde OKRA-activiteiten of OKRASPORT+ -activiteiten zijn deze normen niet van toepassing, met uitzondering dan van de horeca-norm (max 10 pers aan 1 tafel in horeca)

3. Georganiseerde OKRA- en OKRASPORT-activiteiten. Het ministerieel besluit is helder. OKRA- en OKRASPORT+ -activiteiten blijven mogelijk tot maximum 50 personen, mits inachtneming van alle maatregelen zoals beschreven in de infofiches. Hieraan verandert dus niets, behalve de verstrengde mondmaskerdracht die een week geleden al werd ingevoerd. Ook het registeren van de contactgegevens van de deelnemers dient te gebeuren en 14 dagen lang bij te houden. De infofiches zullen aangepast worden.

Dit maakt het mogelijk dat bestuursvergaderingen, en alle andere activiteiten kunnen blijven doorgaan. Ook grotere evenementen kunnen in principe doorgang vinden indien beperkt tot een zittend publiek, in de buitenlucht met maximum 200 personen en binnen met maximum 100 personen.

4. De letter en de geest. Bovenstaande maatregelen zijn van toepassing tot eind augustus en geven een zekere ruimte om activiteiten ook in de maand augustus op te zetten. Voel je echter niet verplicht. Ook wij hebben allen een verantwoordelijkheid te dragen in het bestrijden van het virus. Dus ook al mogen (sport- )activiteiten tot 50 personen, lijkt het niet wijs om steevast naar dit maximum te streven.

5. Situatie Antwerpen. Voor de provincie Antwerpen gelden strengere maatregelen, en zouden sommige sporten kunnen tot max 10 personen. De oproep van de Gouverneur in deze provincie is echter duidelijk: 'Om de verdere verspreiding van het virus maximaal tegen te gaan, vraag ik ook uitdrukkelijk aan iedereen om geen onnodige verplaatsingen te maken naar de meest getroffen zone, naar de Antwerpse regio dus, en ook omgekeerd. Blijf zo veel mogelijk thuis. Ga niet elders feesten, breng u zelf en anderen niet in gevaar. Ik reken op iedereen om alle maatregelen strikt en nauwkeurig op te volgen, om zo nog verdere en bijkomende maatregelen te vermijden. Wees creatief in het verslaan van het virus en niet in het omzeilen van de maatregelen.'
OKRA nam steeds haar verantwoordelijkheid op reeds voor er sprake was van enige lock down. Ook nu willen wij in de provincie Antwerpen onze verantwoordelijkheid opnemen door de werking gedurende 1 maand 'on hold' te plaatsen. en dus alle activiteiten te annuleren. Leden die besluiten om toch met enkelen te gaan wandelen of te fietsen doen dit op eigen initiatief en zijn in dit geval niet gedekt door de OKRA of OKRASPORT+-verzekering.
We blijven bijzonder alert en waakzaam, en hopen dat we met z'n allen erin slagen om ook deze tweede golf in te perken. De beroepskrachten van OKRA blijven paraat om jou en je trefpunt te adviseren en te ondersteunen. De huidige vakantieperiode kan wel tot gevolg hebben dat de bereikbaarheid in deze periode iets lager is en dat de infofiches met vertraging zullen aangepast zijn.
We houden eraan jullie te danken voor jullie inzet! Het zijn vandaag, en vermoedelijk de komende maanden, geen evidente tijden om een socio culturele werking op te zetten. Besef echter dat net deze tijden zo duidelijk maken welke belangrijke rol OKRA speelt in het leven van vele senioren! Verbonden zijn met elkaar! Zorgen voor elkaar! Daar is OKRA goed in. Dankzij jou. Hou het veilig en gezond!

Met vriendelijke groeten, Mark De Soete
Algemeen Directeur OKRA

DIT MOET JE WETEN !

?De coronaopsporingslijn gebruikt ALTIJD het vaste nummer: 02 214 19 19. SMS berichten ontvang je via 8811. Sla deze nummers nu al op in je GSM, zo weet je ook direct wie je aan de lijn hebt.
?De telefonist beschikt zelf reeds over je informatie: naam, telefoonnummer en je geboortedatum. Deze info werd doorgegeven via de huisarts.
?Er zullen geen vragen gesteld worden over financiéle gegevens. Men vraagt ook niet wanneer u thuis bent. Men zal enkel vragen stellen over met wie u in contact bent geweest.

1. Graag uw aandacht voor dit.
Recent werd een OKRA-trefpunt in Vlaanderen slachtoffer van phishing. OKRA heeft bij de politie klacht neergelegd, maar helaas werd de OKRA-trefpuntrekening intussen serieus 'geplunderd' door de cybercriminelen.

We sturen graag nog even de nieuwsbrief van OKRA-belangenbehartiging mee van april 2019, waarin je kan lezen hoe je deze dubieuze mails kan ontmaskeren. Wees alert voor cybercriminaliteit! Beter voorkomen, dan genezen.