Home   Eigen activiteit   Okra activiteit   Jaarprogram    Sportkalender    Contact    Foto's    Films    Okra berichten      

Foto's activiteiten jaar 2022 tweede album
Naar album 1   Naar album 3   Naar album 4   Naar album 5Kapelletjes wandeling 19 mei

We waren met 4 wandelaars om de historische kapelletjes wandeling te starten! Je moest er bij geweest zijn. We wandelden op het gemak en kwamen heel wat te weten over St Jans parochie - de verdwenen kapelletjes - de slag der gulden sporen want St Janskerk is gebouwd op het slagveld van de slag der gulden sporen. De restanten van de groeningebeek zijn de vijver in de tuin van de vroegere Vetex fabriek.
De preconcillaire spreuk "Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men Maria tegen" roept vaak het beeld op van hobbelige, stofferige landwegen, waar men meestal troosteloze, deels vervallen en verlaten kapelletjes vindt.
Dit is echter maar gedeeltelijk waar; ook in de bebouwde kom van dorpen en steden vindt men heden ten dag nog steeds kapellen en kapelletjes terug, die we vaak onachtzaam voorbij lopen. Op deze wandeling zal je verrast zijn van de nog aanwezige kapelletjes. We ontmoetten OLV, St Rochus, St Niklaas en het H Hart in de overgebleven kapelletjes aan de gevels en in nissen.
Waarom ze eertijds aangebracht werden is vaak niet meer te achterhalen.
Als ze aangebracht zijn aan religieuze gebouwen zijn ze hieraan gerelateerd, zoals bijv. het Sint-Niklaasbeeld aan het Sint-Nikolaaskapel.
Bevinden zij zich aan de gevel van een woning, waren zij wellicht een beschermheilige (St.-Antonius) of zijn ze uit dankbaarheid voor een genezing of een verkregen feit aangebracht.
Niet tegenstaande het langzaam verdwijnen van dit erfgoed, blijkt echter uit recente studies, dat er een groeiende interesse is voor deze bouwwerkjes. Daarom zijn ze het meer dan waard om ze te koesteren en te bewaren.
Laten wij ze dan ook de nodige aandacht geven.
Op de foto's kan je verschillende kapelletjes zien en soms de afdruk van het kapelletje dat is weggenomen.
Er is ook een foto van een hoekhuis in de … straat waar je ziet dat er een aantal ramen dicht gemetst zijn om minder belastingen te moeten betalen. Kijken door een raam naar het openbaar domein moest betaald worden. Dat is met latere wetten ongedaan gemaakt omdat men het belangrijk vond dat huizen verlucht konden worden en er licht binnen viel.
Na een tussenstop met een koffie kwamen we weer wat wijzer thuis!
Verslag Luc en Martine

TERUG vorige bladzijde

Dagwandeling 19 mei: in het spoor van de Ronde, in en om de Koppenberg

Op amper 20 km onder Gent beland je in de Vlaamse Ardennen. De beboste heuveltoppen, prachtige vergezichten en koppige kasseiwegen waarop jaarlijks de wielerklassieker bij uitstek voorbij rijdt. Wij hebben gekozen voor het rustiger wandelen en hebben onze dagwandeling gestart aan de Sint-Martinuskerk van Melden. We waren nog maar pas de Lourdesgrot op de flanken van het koppenbergbos voorbij of het begon te druppelen, de voorbode van een hels onweer. Gelukkig konden we schuilen bij een alleenwonende vrouw, die graag met de natte haringen een babbeltje sloeg.
Toen het regenen bijna was opgehouden vertrokken we verder. Donder en bliksem vergezelden ons met daarbij geregeld stortregen en plensbuien. Onze wandeling bracht ons via de beboste flanken van het koppenbergbos naar Nukerke. We doorliepen daar naar toe niet alleen het koppenbergbos maar de drie bossen errond.
We vonden maar geen geschikte droge plaats om onze picknick op te eten. De pastoor bleek niet thuis te zijn om mensen op den dool naar een eetplaats een plaats aan te bieden in zijn heiligdom. Met 13 als haringen in een ton aten we onze picknick op deels zittend deels rechtstaand in een bushokje van ' de lijn'.
We staken na ons 'eet avontuur ' nogmaals de drukke weg Ronse - Oudenaarde over richting Zulzeke. En pas de drukke weg over kwamen we nogal vlug voorbij het voetbalveld van KSV Maarkedal dat ligt op de top van de Kortekeer, helling bekend van de Ronde. Onze weg leidde ons via het Spijkerbos waar we een moeilijke gladde afdaling voorgeschoven kregen voor aleer we Zulzeke bereikten. Het enigste cafeetje ' 't Oud gemeentehuis' op onze weg had speciaal voor ons een uur vroeger geopend. We waren blij even te kunnen zitten.
Op de terugweg naar Melden trotseerden onze voeten kleine asfaltwegen en lange stroken macadam. De kerk wenkte van ver maar uiteindelijk voor vertrek naar huis zijn we even langs geweest in café 'den koppenberg' waar er werd nagepraat over het zeer natte avontuur maar ondertussen was het droog en opnieuw warm. Iedereen was blij dat zij dit avontuur in de regen hadden doorsparteld.
Met Dank aan alle fotografen.klik op het vierkantje voor een groot beeld.
TERUG vorige bladzijde

OKRA Meibedevaart Koksijde 13 mei 2022

Meimaand is Mariamaand, en OKRA houdt 2 jaarlijks een bedevaart.
De viering vond zoals gebruikelijk plaats in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk, een kathedraal van licht waar Maria in het licht van de viering stond. Het was een ingetogen en mooie viering waar doorheen alle seizoenen Maria, diepgeworteld en wijdvertakt, ons steeds nabij is.
Na de Mariaviering, een moment van zingeving, voerde de bus ons naar de Molenhove om het middagmaal te nemen. Groot was de verrassing toen we vaststelden dat het middagmaal buiten op het terras zou opgediend worden in de nabijheid van de werkende Oostmolen. Het was een copieuze maaltijd die voorafgegaan werd van een aperitief . De menu al in heeft gesmaakt dat was te horen uit de commentaren.
Iedereen was meer dan voldaan en met een warm gevoel trokken wij naar de volgende halte , ' het museum aan de Ijzer' Kunstschilder Joe English lag aan de basis van het keltish kruis met het letteropschrift AVV VVK terug te vinden op zijn graf en dat je ook terugvindt op de crypte van de Ijzertoren, als op de 84 meter hoge Ijzertoren, vredesmonument in de Diksmuide.
We kregen een inzicht in de geschiedenis van de site. Hoe de bouw van de huidige Ijzertoren tot stand kwam. Hij is uitgegroeid tot een symbolische plaats voor de Vlaamse beweging maar aan de basis lagen de oudstrijders van 'den grooten oorlog'. De geschiedenis werd door de gidsen gebracht met de nodige kritische zin en afstand waarbij er op gewezen werd dat de gruwel van toen en het' fake news' ook toen de mensen op vandaag niet geleerd heeft dat overleg belangrijker is dan oorlog want bij een oorlog zijn er geen winnaars enkel verliezers ten koste van veel menselijk leed.
Na de koffie en een ijzerbol, geen boule de Berlin, men had genoeg van de bollen van Berlijn, trokken wij verder naar onze volgende en laatste halte, de Speelman in Woumen. In de Speelman zijn groepen steeds welkom, wij met onze OKRA groep uiteraard ook voor een schuimend brouwsel of een frisse andere dorstlesser. En de sportievelingen waagden zich aan de volksspelen. Het ene spel was al moeilijker dan het andere! Het was er gezellig en een ongedwongen sfeer zodat iedereen nog wel wat langer wilde blijven!
Maar de klok voort zodat het om 19 u tijd was om huiswaarts te trekken met de Reisvogel met onze chauffeur Filip. Het was voor iedereen een mooie aangename gevarieerde dag geweest met oog voor zingeving, een brokje geschiedenis en ontspanning.
En iedereen wel thuis en tot een volgende afspraak.
tekst van voorzitter Martine
Met Dank aan alle fotografen.

TERUG vorige bladzijde


Dinsdag 19 april om 14 uur: Lentefeest

Gezellige namiddag met optreden van 't 4de Kwartaal.
De lente is in ’t land. De bomen staan in bloei en de leden van Okra stad Kortrijk maken zich op voor een gezellig lentefeest. Er waren er zelfs die een nieuwe jurk gekocht hadden.
De zaal was in lentestemming met de gele tulpen en de kleurige paaseitjes. En dan… verschenen de eerste voorzichtige stapjes op de dansvloer op de muziek van het vierde kwartaal.
Eerst een trage met een paar koppeltjes, maar algauw was de dansvloer goed gevuld! De sfeer zat er in en de leden die normaal een rollator gebruiken wagen zich toch op de dansvloer. Zelfs Jenny, een van onze nieuwste leden, die een rolstoel gebruikt geraakte aan de dans!
Gelukkig was de bar open om onze dorst te lessen en waren er pistolets met gekapt voor de hongerige magen.
Moe maar tevreden hebben de bestuursleden de lege flesjes geteld, de boel opgeruimd en de zaal geveegd!
Het was een fijne namiddag voor de grote groep aanwezigen! Een dikke dank je wel aan alle bestuursleden die de handen uit de mouwen staken!
Okra groeten,
Martine
Met Dank aan Eddy Tahon en Carine Lagaisse voor de foto's en de reportage.

TERUG vorige bladzijde


Woensdag 6 april: bus uitstap naar Noord-Frankrijk en het orgelmuseum

Stipt om 8 uur vertrokken we richting Ieper voor een koffiestop met een echte boterkoek met rozijnen. Na een gezellige babbel vertrokken we naar Steenwerck. De chauffeur voerde ons rustig van het ene dorp naar het andere, van Dikkebus naar Dranouter, Nieuwkerke , De Seule en Steenwerck.
De eerste stop was de orgelboerderij, vlak over de schreve. Wat een verrassing was dat. De eigenaar was geobsedeerd door orgels. Er waren zitplaatsen voor iedereen voorzien. We konden zittend genieten van de muziek van verschillende orgels. Nostalgie alom bij het horen van onze Belgische orgels zoals Decap, Verbeeck en Mortier. Van eeuwen geleden tot nu. De dansvloer was zeer beperkt maar toch groot genoeg om de dans in te zetten. Nadine mocht aan het straat orgeltje draaien terwijl Marijke probeerde mee te zingen op de muziek die met een kartonnen boek door het orgel schoof. Na de algemene uitleg werden we in twee groepen verdeeld om nog meer muziekdozen te horen. We hoorden een muzikale WC papier verdeler en een muzikale stoel.
Tot slot zagen we een mechanisch aangedreven orkest met twee violen. Een staaltje van fijne technologie en muziek.
Bij het buitengaan hoorden we een computergestuurd Decap orgel.
Daarna deden we weer een mooie rit van Nieuwkerke naar Westouter en Poperinge. In 'De Leene' werden we verwend met een halve kip met frietjes en een slaatje, taart en koffie. Een dutje was niet voorzien. We reden verder door de mooie streek naar Méteren, Saint-Jans-Cappel, Berthem, Boeschepe, Steenvoorde naar Bailleul (Belle) en dan naar Bergues waar we een ritje maakten in en rond het centrum omdat het weer niet meeviel.
De moedigen kregen een regenachtige rondleiding in Bergues waarbij we de opname plaatsen zagen voor de film die we later op de bus zouden zien. De gids was verrast over de interesse van de groep. De mensen die geen zin hadden in een regenwandeling deden eerst een terrasje. Daarna kregen ze op de bus de film te zien: Bienvenue chez les CH'TIS, een komedie die opgenomen is in Bergues. De gids gaf de CD mee voor de wandelaars. We nodigen ze later speciaal uit voor de voorstelling! We danken de gids Bernard Delvoye, chauffeur Patrick en Nadine voor deze prachtige en gezellige daguitstap.
Groeten hé,
Martine

TERUG vorige bladzijde


Op 24 maart organiseerde regio Okra Kortrijk een leuke en leerzame quiz.

Eindelijk konden we weer quizzen.
We werden verwelkomt met een lekker kopje koffie of thee.
10 groepen namen deel waarvan 3 ploegen van Okra stad Kortrijk.
Iedereen deed zijn best om toch de winnaar te worden, maar helaas Okra Harelbeke liep met de pluimen weg. Proficiat aan de winnaars!

TERUG vorige bladzijdeSlideshow: OKRA 65 jaar jong in 2011, OKRA stad Kortrijk ook in 2022 vol energie !

De OKRA mobiel reed op maandag 21 maart het Vandaeleplein op. Met 'Plein op stelten' wilde OKRA de aandacht er op vestigen dat OKRA na bijna 66 jaar jong nog springlevend is.
Na de opstelling van alle materiaal kwamen de eerste mensen en leden opdagen. De muziek heette hen welkom. Zij werden een koffietje en een wit wijntje aangeboden. Ondertussen was de Kortrijkse Belleman met José en Nadine op stap gegaan op de markt om de mensen uit te nodigen naar de OKRA mobiel voor een koffietje en een glaasje. Dit had succes en mensen kwamen een kijkje nemen naar wat er te doen was op het Vandaeleplein. Sommigen vroegen uitleg over mogelijks lidmaatschap. Koffietjes en wijntjes werden uitgeschonken door de barman en vrouw van dienst.
De mensen hadden ook de mogelijkheid een balletje te werden naar het op de grond liggend rad van fortuin. Zij konden een prijsje winnen als het balletje op Charlie viel. De prijs was een gratis ticket voor een musical bij aankoop van 1 ticket !
Plots was er veel volk rond OKRA mobiel. Dit was het sein voor de voorzitter om met de OKRA dans op de proppen te komen. Schoorvoetend groeide de groep dansers aan. Voorzichtig werden de eerste passen gezet maar wat later zat er muziek in de dans en waren de deelnemers enthousiast.
Iedereen vond 'plein op stelten' een leuk initiatief en het mooie lenteweer maakte dat alles vlekkeloos verliep
Wij danken alle aanwezigen, leden en sympathisanten voor hun aanwezigheid. Zij hebben er samen met ons een gezellige boel van gemaakt.
En wij willen ook Toon de chauffeur van de mobiel bedanken voor zijn tijd dat hij er voor uittrok en zijn hulp bij de opstelling van de OKRA mobiel klaar om mensen te ontvangen.

TERUG vorige bladzijde